Misí britské queer pražírny We Are Here je dělat život jednodušší. I proto vznikla káva pod jednoduchým názvem That One (v překl. Tamta). Sami ale přiznávají, že by všem mnohem radši řekli právě tu spoustu informací o této jedinečné kávě. That One je káva s tóny pomeranče, sladká po bílé čokoládě a jemná po máslových sušenkách.
David, Sigfredo a Manuel se poprvé potkali v 80. letech na střední škole. Jako spolužádci sdíleli sny, ambice, snahy změnit svět a pomáhat druhých. Po ukončení střední školy se každý rozprchl na jinou světovou stranu aniž by věděli, že je o 35 let později spojí láska ke kávě. Tak vzniklo Los Naranjos Café.
Finca El Zapote, ze které tato zrnka pochází, byla první farma, kterou Los Naranjos Café v roce 2014 zakoupilo. Tato farma se nachází v kávové oblasti Apaneca-Ilampatepec, přesněji v Cantón, El Arado v obci Chalchuapa, Santa Ana. Téměř tři dekády ji spravuje Don Agel, který se stará o odrůdy Bourbon, Pacas a Cuscatleco.
Mezi zásadní inovace, které s sebou přineslo Los Naranjos Café, patří výzkum půdy. Díky tomu jsou schopni poskytovat kávovníkům co nejlepší péči. Rostliny, které se na farmě nacházejí jsou staré 5-15 let a osazení je pravidelně obnovováno mladšími stromky, aby byla zvýšena produkce. Nicméně boj se škůdci je prováděn bez použití chemie a plevel je odstraňován pomocí 'machete o cumas' (srpů).
Sigfredo, profesor agronomie, založil školu Renacer, kde vyučuje malé a střední pěstitele z okolí osvědčené zemědělské postupy, které jsou ozdravné pro půdu a zároveň prospěšné pro výnosy a kvalitu kávy. Výuka probíhá několikrát ročně na další farmě Los Naranjos Café, Finca Noruega. Studenti zde pracují na zkušebních pozemcích, aby si nové postupy řádně osvojili. Výuka se skládá ze čtyř hlavních pilířů: správný zdroj, správná dávka, správně místo, správný čas.
Tento lot se skládá výhradně z odrůdy Bourbon, která byla po sklizni převezena do mokrého mlýna Beneficio San Rafael. Třešně jsou nejprvé promývány a následně přemístěny a vyvýšené africké postele, kde jsou sušeny 25-30 dní. Poloha mlýna, mezi kopci El Pilon a Cerro Aguila v nadmořské výšce 1 450 m, umožňuje proudění převládajícího větru, který pomáhá kávu pomalu a rovnoměrně sušit.
Z každého prodaného balíčku kávy That One je věnováno 10p (2,81 Kč) charitě Missing People UK. Z každého prodaného balíčku kávy The Queer One je věnováno 10p nadaci Gendered Intelligence.
- Producent: Finca El Zapote
- Dovozce: Falcon Coffees
- Nadmořská výška: 1 350 - 1 450 m n. m.