Směs THE FILTER BLEND od pražírny Square Mile je opět tady v novém kabátku. Tentokrát se jedná o blend promytých káv z Peru a Rwandy. V aktuální verzi vstupuje na scénu divoká Rugali z regionu Nyamasheke ve Rwandě a silné tělo kávy Plaza de Armas z peruánského regionu Cajamarca. Šálek této kávičky je díky promytému zpracování čistý, vyvážený a sladký s ovocnými tóny hrušky a rozinek sultánek. V šálku také poznáte texturu medu, prostě lahůdka na každodenní filtrování.
50 % Rwanda + 50 % Peru
Během spolupráce s dovozci zelené kávy na svých toulkách Square Mile takřka omylem narazili na Rugali ze Rwandy a hned věděli, že tyhle zrnka budou ideální pro typický profil The Filter Blend. Kávovníky rostoucí na břehu jezera Kivu zde mají ideální vlhkost a povětrnostní podmínky nejen pro růst, ale i pro sušení po odstranění dužiny. Zpracovatelská stanice Rugali je v provozu od roku 2016 a už teď má výrazný vliv na trh s výběrovou kávou. Jejich káva se objevila na světových soutěžích a dostala Nyamasheke na mapu nejvýznamnějších kávových regionů na světě.
S jeho medovou sladkostí a jablečnou aciditou se Plaza de Armas skvěle doplňuje s aromatickým Rugali. Tento komunitní lot spojuje farmáře z okresu Jaén, přičemž zhruba 30 % pochází z kávově slavné vesnice El Paraíso. Plaza de Armas je místem setkání místních expertů na kávu, a výsledné kávy tak dokonale odráží své různorodé přispěvatele. Ve Square Mile věří, že tato oblast je zakopaný poklad a pokud se plně využije její potenciál, může produkovat jedny z nejlepších káv na poli Americké kávové scény.
Hoffmannovic pražírna uvádí, že blend vychází z poměru 1:1 mezi Rwandou a Peru, nicméně plánují v průběhu pražení poměr mírně dolaďovat do té nejvyváženější chuti - a že to oni umí.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených afrických postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.