Pojďme se podívat do východní Afriky - konkrétně do Ugandy. Přesně odtud pochází tahle zrnka od pražírny Kmen Coffee Roasters. Uganda BUWOBODEYA je v chuti květinová a čajová se sladkostí zralého angreštu. Šálek ugandské filtrované kávy vás vždy dobře naladí a je tak lehký, že ho můžete popíjet po celý den.
Jak tedy vypadá kávový svět v Ugandě? Za touto kávou stojí projekt Coffee Gardens, který nejen že pěstuje jedny z nejlepších výběrových káv v Ugandě, ale také propaguje kulturu ekologického hospodaření a sociální odpovědnosti.
Při zpracování těchto zrnek byla použita promytá metoda. Zpracování zahrnuje pečlivé třídění ze strany zemědělců, kteří nezralé a přezrálé třešně před vstupem do celého procesu pečlivě vybírají. Sesbírané kávové třešně jsou v promývací stanici vytřízeny a naloženy do tanků na 40hodinovou fermentaci, aby se do zrnek přenesly chuťové a aromatické nuance z dužiny. Následným promytím se odstraní zbytky dužiny a zrnka se přenesou do stínu na vzdušné postele, kde schnou 2 až 3 dny. Africké postele jsou spleteny z přírodních materiálů a dovolují proudění vzduchu ze všech směrů, omezují tak tendenci kávy hnít a plesnivět. I tak se ale musí zrnka neustále otáčet, prohrabovat a přebírat. Poté se přemístí na slunce, kde se suší přibližně 10 dní, dokud nedosáhnou požadované vlhkosti. Káva ještě odpočívá ve stanici v Mbale, než se rozletí do světa.
- Farma: The Coffee Gardens