Káva z Ugandy MASIRA je sladká a krémová káva s výraznou ovocnou chutí. Nikdo, kdo se naučil milovat bohatství chutí, které kávě dodává anaerobní fermentace, nebude zklamán; dokonale vyvážená jako filtrovaná káva a super krémová jako espresso. Byla upražena ve švédské pražírně Gringo Nordic a je charakteristická tóny červeného hroznového vína, sladkými Tutti frutti bonbóny a banány v čokoládě.
Oceněný producent Dison Kareng - z městečka Kapchorwa na východních svazích hory Elgon. Klimatické podmínky oblasti jsou velmi příznivé pro pěstování kávy s půdou složenou převážně z písku, bahna a menšího množství jílu. Tato jílová půda obecně obsahuje více živin a vlhkosti potřebné pro lepší produkci kávy v této oblasti. - sám vyvinul metodu, kterou používá k následnému zpracování své kávy. Po mnoha experimentech se jeho specialitou stala anaerobní fermentace.
Spolupracuje s malou skupinou drobných farmářů, z nichž každý má přibližně 1000 stromů. Ručně sbírá pouze zralé třešně v několika dávkách. Většina z nich pěstuje zcela ekologicky, protože nemají finanční prostředky na nákup umělých hnojiv. Z různých farem pak Dison dopravuje kávové plody do mycí stanice v Kapchorwě, kde třešně před fermentací v sudech třídí podle vody.
- Nadmořská výška: 1900 - 2100 m n. m.
- Producent: Dison Kreng
- Sběr: únor 2023