Dokonale vyvážená kávička z daleké Ugandy, i tak by se dala popsat tahle jedinečná zrnka Masira. Pražírna Sprout z Nizozemska přináší slaďoučkou kávičku z Ugandy. Očekávejte šálek s plnějším tělem a chutí po čokoládovém brownie, sušených švestkách a třešních. To celé navíc doplňuje chutný vínový kabátek. Zkrátka harmonie jak se patří!
Tuto kávu pěstuje a zpracovává Dison Kareng z města Kapchorwa na východních svazích hory Mount Elgon. Dison spolupracuje s církevním projektem zaměřeným na znevýhodněné děti a získávání finančních prostředků prostřednictvím marketingu kávy Kapchorwa v zahraničí. Po experimentování s různými metodami zpracování vyvinul anaerobní fermentaci jako svou specialitu a dal se do samostatné výroby. Pracuje se skupinou 15 farmářů z vesnice Masira v nadmořské výšce 1950 - 2050 metrů nad mořem. Jsou to drobní farmáři s plantážemi o rozloze přibližně 1 akru a 1000 stromy každý. Většina z nich pěstuje zcela ekologicky, protože nemají finanční prostředky na nákup umělých hnojiv. A to je jedině dobře, no ne?
Odrůda v této oblasti je převážně SL 14 a 28. Z odlehlých farem Dison vozí třešně do svého areálu ve městě Kapchorwa, kde je fermentuje ve vzduchotěsných nádobách a poté je suší na slunci. Výsledkem je úžasně bohatá a ovocná káva, která nedávno vyhrála 1. cenu v cuppingové soutěži pořádané British High Commission v Ugandě pro britský trh.
- Nadmořská výška: 1950 - 2050 m n. m.
- Farmář: Dison Kareng