Liberecká severka jménem Nordbeans přináší novou kávičku z Ugandy charakteristickou tóny zeleného jablka, čokolády a rozinek.
Produkce výběrových káv v Ugandě je v posledních letech na vzestupu. Jeho součástí je i tým partnerů Nordbeans The Coffee Quest. Ti spolu s organizací Great Lakes Coffee pomáhají místním farmářům pozvednout úroveň jejich produkce, aby získali možnost prosadit se na trhu s výběrovou kávou. Jejich hlavní snažení směřuje ke zpracování.
Legenda praví, že se před staletími během hladomoru kmeny přesunuly na východ a narazily na řeku, která se ukázala jako jejich spasitel. Pojmenovali ji "Sironko", což znamená "útěcha" a "mír" v jazyce Lumasaba, kterým mluví místní etničtí obyvatelé na svazích hory Elgon. Mycí stanice se nachází u města Budadiri poblíž této slavné řeky a zpracovává kávové třešně z okolních komunit, které stále živí tento vydatný zdroj vody.
Při naturální metodě jsou třešně po sběru a třídění rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
Nadmořská výška: 1750 m. n. m.