Výběrové kávy je ve Vietnamu poměrně málo, ale stojí za to. Ochutnat jí můžete díky oblíbené pražírně Kmen Coffee Roasters. Určitě vám pomůže překlenout přechod do studených podzimních dnů. Tentokrát se jedná o lot, který byl zpracovaný naturální metodou s prodlouženou fermentací, což což se odráží také ve sladkosti rumových pralinek a šťavnatosti višní a sušeného manga. Vychutnejte si espresso z této neobvyklé kávové lahůdky!
A jaký příběh se za kávou píše? Velký a romantický. Marián ze Slovenska se vydal na dovolenou do Vietnamu, zamiloval se tam a už se nevrátil. Jeho žena Lim pochází z etnické menšiny Koho, která žije a pěstuje kávu pod horou Langbiang už po generace. Společně vybudovali větší farmu a zpracovatelskou stanici, kam dodávají kávu i okolní farmáři, a kterou stále zlepšují a inovují. Ve Vietnamu moc o výběrovou kávu nezavadíme, tato kávová velmoc, druhý největší vývozce světa hned po Brazílii, má ale takový vliv na kávový průmysl, že je důležité jej zmínit. Naprostá většina exportované kávy je Robusta, Arabika tvoří jen nepatrné 3 %, a mimo těchto dvou známých druhů zde najdeme i jejich sestru, Libericu. Zajímavé je, že i tento zlomek vývozu stále dělá z Vietnamu 15. největšího vývozce Arabiky na světě.
Tento lot je důkazem, že inovace je opravdu baví a rozhodně ví, co dělají. Po sběru a třídění třešně na 60 hodin naložili do mělkých nádrží za přístupu kyslíku (aerobní fermentace). Během této fermentace nalézají mléčné bakterie z různých zdrojů (voda, půda, vzduch, rostliny) prostředí, ve kterém vytvářejí kyselinu mléčnou. Po fermentaci třešně omyli a rozložili na sušící lůžka. Toto zpracování umožňuje vytvořit kávu exotickou, ovocnou, trochu funky, ale stále velmi čistou.