1 kávička 4x jinak. To je Vietnam Lang Biang od pražírny Coffeein. Tahle kávička je anaerobně zpracovaná. Tělo kávy je silné, v chuti se střídá výrazná sladkost zralých červených hroznů, tropického ovoce a jemná hořkost alkoholu - rumu. Všechno to na pozadí doplňují jemné vinné tóny fermentace. Dochuť kávy se nese v hořkém a čokoládovém duchu.
Marián Takáč se v roce 2016 vydal na měsíční dovolenou do Vietnamu, ale už se odtud nevrátil a dnes pěstuje a zpracovává výběrovou kávu. Během dovolené se seznámil s Lim, dívkou, která pochází z etnické minority zvané Ko´ho, která žije pod vrcholem Lang Biang a pěstují tam kávu již 100 let.
Anaerobic natural je inovativní a komplexní technika, která kombinuje prvky tradičního natural zpracování s kontrolovanou anaerobní fermentací. Tento proces výrazně ovlivňuje konečný chuťový profil kávy, často přinášející jedinečné a intenzivní chuťové tóny.
Postup:
1. Po sklizni a přetřídění se kávovníkové třešně umístí do hermeticky uzavřeného pytle, které lze fermentační nádoby, ze kterých se odstraní kyslík. Toto vytváří anaerobní (bezvzduchové) prostředí.
2. Třešně se nechají fermentovat v těchto uzavřených nádobách. Fermentační proces může trvat několik hodin až dní, v závislosti na požadovaném chuťovém profilu. Marián fermentuje svoji kávu 36 hodin. Během této doby dochází k fermentaci za nepřítomnosti kyslíku, což podporuje růst specifických mikroorganismů, které ovlivňují chuť.
3. Po ukončení fermentace se třešně následně promyjí čistou vodou a od tohoto momentu je celý postup sušení stejný jako u metody natural.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.700 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2023/leden 2024
- Zpracovatelská stanice: ZanYa
- Producent: Marián Takáč