1 kávička 4x jinak. To je Vietnam Lang Biang od pražírny Coffeein. Tahle kávička je zpracovná metodou dvojitého promývání. Aroma kávy je intenzivní a plné, a totéž platí i pro tělo kávy. Oproti minulému ročníku je káva mnohem plnější, jiskřivější a ovocnější. Připomíná velmi sladké africké kávy svou sladkostí bobulovitého ovoce a v dochuti najdete i karamel, třtinový cukr a čokoládu.
Marián Takáč se v roce 2016 vydal na měsíční dovolenou do Vietnamu, ale už se odtud nevrátil a dnes pěstuje a zpracovává výběrovou kávu. Během dovolené se seznámil s Lim, dívkou, která pochází z etnické minority zvané Ko´ho, která žije pod vrcholem Lang Biang a pěstují tam kávu již 100 let.
Proces zpracování kávy začíná tím, že jsou kávové třešně zbaveny slupky a dužiny pomocí mokrého mlýna. Poté jsou zrna vložena do fermentačních nádob s vodou, kde zůstávají po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby se z povrchu nádob odstraní tzv. "floatery", což jsou zrnka, která vyplula na hladinu, protože jsou nemocná nebo jinak poškozená. Po odstranění floaterů jsou zrna vysypána do košíčků a důkladně promyta čistou vodou. Následně se zrna vrátí zpět do fermentační nádoby s vodou na dalších 12 hodin. Po této druhé fermentační fázi jsou zrna opět důkladně promyta vodou. Konečným krokem je sušení zrn na afrických postelích, což zajišťuje rovnoměrné a pečlivé vysušení, čímž se zaručuje vysoká kvalita finální kávy.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.700 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2023/leden 2024
- Zpracovatelská stanice: ZanYa
- Producent: Marián Takáč