1 káva 4x jinak. To je Vietnam Lang Biang z pražírny Coffeein. Tahle kávička má zpracování známé jako extended natural. Aroma kávy je velmi sladká a pronikavá malá bylinná, připomínající šalvěj. Tělo kávy je středně silné a tóny sušeného tropického ovoce. Na pozadí je jemná kyselitost černých bobulí. Chuť kávy je hořká s karamelovými tóny.
Marián Takáč odjel do Vietnamu na měsíční dovolenou v roce 2016, ale už se odtamtud nevrátil a dnes pěstuje a zpracovává výběrovou kávu. Během dovolené potkal Lim, dívku, která pochází z etnické menšiny zvané Ko'ho, která žije pod vrcholem Lang Biang a pěstují tam kávu již 100 let.
Extended natural (prodloužená metoda suchého zpracování) je variace tradičního naturálního (suchého) zpracování kávy, která zdůrazňuje prodlouženou dobu sušení třešní a je často kombinována s kontrolovaným fermentačním procesem. Tato metoda může zvýšit složitost a intenzitu vkusu kávy.Přístup:1. Po sklizni a třídění jsou třešně umístěny do krátké fermentační nádoby, která se přirozeně koná s přístupem k kyslíku. Tento krok trvá cca. 14 hodin a pomáhá distribuovat některé cukry a ingredience v třešní, čímž zdůrazňuje ovocné tóny. Po 14 hodinách tvoří třešně vznešená forma.2. třešně se poté promyjí čistou vodou a od té chvíle je celý proces sušení stejný jako přirozená metoda.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.700 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2023/leden 2024
- Zpracovatelská stanice: ZanYa
- Producent: Marián Takáč