1 káva 4x jinak. To je Vietnam Lang Biang od pražírny Coffeein. Tahle kávička je zpracovaná metodou Pink honey a její chuti dominuje těžší a sladší tóny melasy a tmavé čokolády s kakaem. Na pozadí se nese lehká sladkost sušeného tropického ovoce. Chuť kávy je přenášena v hořko-sladkém karamelovém duchu
Marián Takáč odjel do Vietnamu na měsíční dovolenou v roce 2016, ale už se odtamtud nevrátil a dnes pěstuje a zpracovává výběrovou kávu. Během dovolené potkal Lim, dívku, která pochází z etnické menšiny zvané Ko'ho, která žije pod vrcholem Lang Biang a pěstují tam kávu již 100 let.
Pink honey (nebo dokonce extended honey) je zajímavou variantou tradičního honey zpracování. Tento proces se zaměřuje na vytvoření jedinečného profilu chuti kombinací výhod kvašení a pečlivého sušení s třešňovou dužinou na zrnu. Metoda pink honey získává název z barvy dužiny, která zůstává na zrnu během loupání zrnka z třešně a následného sušení.
Postup:
1. Po sklizni a třídění jsou třešně umístěny do krátké fermentační nádoby, která se přirozeně koná s přístupem k kyslíku. Tento krok trvá cca. 14 hodin a pomáhá distribuovat některé cukry a ingredience v třešní, čímž zdůrazňuje ovocné tóny. Po 14 hodinách tvoří třešně vznešená forma.
2. Třešně se potom omyjí čistou vodou a nalijí do mokrého mlýna, který sundá zrna, ale část masa je ponechána na zrna. Zrna a některé části masa jsou růžové (ze kterého je odvozen růžový med)
3. Následuje dokončení jako u klasické medové (honey) metody
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.700 m n. m.
- Sklizeň: prosinec 2023/leden 2024
- Zpracovatelská stanice: ZanYa
- Producent: Marián Takáč