Pražírna Goriffee Roastery přichází s kávou Vietnam ZANYA, ve které najdete příjemnou kombinaci tropického ovoce s tóny jogurtu a sladkostí sušených fíků, což vytváří nesmírně zajímavou kombinaci pro každého milovníka espressa.
Farma Zanya je první farmou v nabídce pražírny, kterou vlastní Slovák Marián Takáč. O farmu se starají se svou manželkou, která pochází z domorodého kmene K'ho. Tato etnická menšina žila po několik generací v izolaci pod kopcem Langbiang, kde se Mariánova farma nachází. Langbiang má sopečnou minulost a velmi bohatou čedičovou půdu, to vytváří skvělé podloží pro pěstování kávy. Vzorky, které nám Marian poslal, vynikaly svou kvalitou ve srovnání s jinými jihoasijskými kávami a tato šarže určitě není poslední, kterou od něj přivezeme.
U honey metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
- Farmář: Marián Takáč