Vynikající etiopská káva zpracovaná suchou metodou. Pan Tsegaye se pyšní už druhou úspěšnou zpracovatelskou stanicí po již zaběhnuté a známé stanici Sasaba. Je to marné, kvalita se nezapře. Tahle káva chutná opravdu výjimečně a ohromě nás baví. Má jedinečný, pro některé až šokující, chuťový profil a vysokou sladkost.
Farmář a zpracovatelská stanice
Náš dodavatel spolupracuje s panem Tsegaye Hagos – majitelem Sasaba zpracovatelské stanice již přes 5 let. Pan Tsegaye je výjimečný tím, že rok co rok dodává stabilně vysoce kvalitní kávy, vypěstované v regionu Guji. Po jeho úspěchu se zpracovatelskou stanicí Sasaba se pustil do nového projektu s názvem Genet. S reputací, kterou si získala Sasaba lehce přilákal farmáře z okolí, které do Genetu nosí svou kávu na zpracování. Momentálně Genet sdružuje 800 farmářů s průměrnou velikostí farem 25 hektarů.
Na stanici podporují farmáře kromě know-how i finančními odměnami za kvalitně sesbírané a vyselektované kávové třešně. Popularitu si však stanice získává i díky sociálním projektům, kterými se snaží zlepšit podmínky pro společnost. Právě teď třeba budují základní školu, která bude sloužit dětem místních obyvatel.
Káva
Káva z téhle oblasti je jedinečná jak na pohled, tak na chuť. Zrna jsou mnohem menší než u jiných heirloomů a mají unikátní chuťové charakteristiky. Dohromady stanice vyprodukuje 18mil. kg kávy. Deset milionů kg kávy tvoří zrna zpracovaná promytou metodou, z kterých je až 80% výběrové kvality (specialty grade) a osm milionů kg kávy je zpracované suchou metodou, z kterých je 25% výběrové kvality. Výběrová káva, zpracovaná suchou metodou se následně suší na afrických postelích 8 až 14 dnů.