Kenya Kamunyaka pochází z proslulé oblasti Nyeri. Má nádherná, kvalitní zrna velikosti AA. Má prostě přesně to, co od této Keni očekáváme: kvalitu na papíře a výjimečnou chuť charakteristickou vysokou sladkostí a ovocnou – převážně rybízovou chutí. Na filtru v chuti můžete vytáhnout dokonce i chuť exotického ovoce!
KOOPERATIVA
Kooperativa Iriani Farmers Cooperative byla založená 29.12.1996. Nachází se v kraji Nyeri, konkrétně v Iriaini - tuto oblast má i v názvu. Tato oblast, ležící jiho-západně od hory Mt. Kenya je proslulá pěstováním vysoce kvalitní kávy. Kooperativa se skládá z 1700 aktivních členů a vlastní tři zpracovatelské stanice: Kamunyaka, Kiamwangi a Miiri se sídlem a základnou v závodě Kamunyaka.
PRODUKCE
Čas hraje při zpracování kávových třešní jednu z klíčových rolí. Třešně jsou od okolních farmářů přinesené po sběru na jednu ze tří zpracovatelských stanic ještě v den jejich sběru, aby se zabezpečila jejich čerstvost. Před mechanickým odstraněním dužiny jsou vytříděny nedozrálé nebo přezrálé třešně a od cizí objekty, které se vyskytují i při ručním sběru. Pak jsou zrna promývaná v čisté vodě, která je následně recirkulovaná ve vsakovacích jamách. Sušení probíhá na afrických postelích, s pravidelným přikrýváním zrn přes nejsilnější slunko a přehrabováním, které je důležité pro zabránění nežádoucího zatuchnutí zrn. Posledním krokem je přesunutí veškeré produkce do suchého zpracovatelského závodu, kde jsou zrna zbaveny pergamenu, očištěna od zbytků prachu a roztříděna. Hotová zrna se pak balí do Grain-pro sáčků, aby po cestě k nám nezvlhly a neztratily na kvalitě.
REGION
Zpracovatelské stanice se nacházejí na jiho-západní straně národního parku Mt. Kenya, přibližně 4km od města Karatina. Podmínky pro pěstování kávy jsou zde téměř perfektní. Dostatečné množství srážek po celý rok však v letošní sklizni chybělo. I proto byla produkce nižší a nejlepší loty znatelně dražší v porovnání s loňskou sklizní. Průměrné teploty se pohybovaly mezi 15 až 26 °C.