Pražírna
Dark Arts Coffee
|
Země původu
![]() |
Region
Ermera
|
Odrůda
Catimor
|
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
|
Způsob zpracování
Promyté
|
Chuťový profil
Máslo, Švestky |
Stupeň pražení
Střední
|
Metoda přípravy
Aeropress,
Chemex,
Chytráček,
French Press,
Hario V60,
Moka konvička,
Vacuum Pot,
Espresso
|
Výběrová káva Východní Timor CANDY SHOP MONEY LAUNDERING z britské pražírny Dark Arts Coffee je charakteristická tóny švestek a plnou máslovou chutí.
Ve stínu "dědečka všech" Tatmailai, nejvyšší hory Timoru, leží oblast Letefoho. Díky úrodné půdě a nadmořské výšce je známá pěstováním nejlepší kávy v kraji. Jedná se o jednu ze 6 šarží, které byly zpracovány za podpory skupiny Café Brisa Serena. Káva se zde zpracovává velmi tradičním způsobem, často pomocí dřevěných rozvlákňovačů a sušením kávy na plachtách na zemi. I s takto základní infrastrukturou je kvalita kávy produkované v šálku velmi slibná. Skupina se ve spolupráci se skupinami farmářů intenzivně zaměřila na kvalitativní parametry, jako je sběr, separace a dokonce i sušení, aby pomohla zvýšit kvalitu kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.
Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.