Výběrová káva WHAT THE FUNK espresso blend z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny červeného ovoce, lesních plodů a mléčné čokolády.
S příchodem čerstvých plodin z Etiopie a Brazílie přichází i Hayb se svou směsí káv na espresso.
Složení blendu:
- 50% Etiopie Guji - naturální
- 50% Brazílie Cerrado Patrocinio
Káva odrůdy Heirloom z regionu Guji je zpracována zpracovatelskou stanicí Buku, jejíž název nese po farmě, kde je káva ručně sklízena. Rozprostírá se na ploše 200 hektarů a díky pěstování odrůdy v nadmořské výšce v rozmezí 1950 - 2250 m n. m. káva získává svou typicky sladkou komplexnost. Zemědělce, kteří se podílejí na sklizni této kávy, zaštiťuje organizace METAD, která se podílí na certifikaci farem, komunitě a zpracovatelském prostředí. Část svých zisků reinvestují do rozvoje tamního zemědělství a díky tomu tak napomáhají výstavbě vodních studní, jako zdroje pitné vody, stavbám škol a klinik a taktéž se podílejí na ochraně metod zpracování, aby nedocházelo ke znečišťování půdy a vody.
Brazilská káva je klasikou a naprostým základem každé espresso směsi. Káva pochází z oblasti 15 kilometrů východně od brazilského města Patrocinio, kde najdete soubor farem a plantáží, které jsou svým způsobem jedinečné. Půda je zde jiná - plná živin a bohatá na neobvyklé minerály, všechny tyto plodiny se nacházejí v kráteru spící sopky, kterou domorodci nazývají Chapadão de Ferro, což v překladu znamená „Železná plošina“. Jedinečné půdní faktory jsou kombinovány s teplými a vlhkými léty a mírnými a suchými zimami. Přírodní faktory samy o sobě k výrobě kvalitní kávy nestačí, důležité je, jak s nimi člověk naloží. Zralé kávové třešně se sklízejí a třídí, a poté se nechávají sušit na brazilském slunci na rozlehlých, speciálně postavených terasách.