Oblíbený espresso blend z polské pražírny Hayb teď najdete schovaný v kapslích! Ovocnou kávičku, kterou znáte z růžového balení, schovali do kompostovatelných kapslí kompatibilních s kávovary Nespresso. Chuťové tóny červeného bobulového ovoce a mléčné čokolády jsou na dosah ruky.
S příchodem čerstvých plodin z Etiopie přichází i Hayb se svou směsí káv na espresso.
Složení blendu:
- 50% Etiopie Guji - naturální
- 50% Etiopie Sidamo - promytá
Káva odrůdy Heirloom z regionu Guji je zpracována zpracovatelskou stanicí Buku, jejíž název nese po farmě, kde je káva ručně sklízena. Rozprostírá se na ploše 200 hektarů a díky pěstování odrůdy v nadmořské výšce v rozmezí 1950 - 2250 m n. m. káva získává svou typicky sladkou komplexnost. Zemědělce, kteří se podílejí na sklizni této kávy, zaštiťuje organizace METAD, která se podílí na certifikaci farem, komunitě a zpracovatelském prostředí. Část svých zisků reinvestují do rozvoje tamního zemědělství a díky tomu tak napomáhají výstavbě vodních studní, jako zdroje pitné vody, stavbám škol a klinik a taktéž se podílejí na ochraně metod zpracování, aby nedocházelo ke znečišťování půdy a vody.
Sidamo je nejproduktivnější region produkující kávu v Etiopii. Do roku roku 1995 to byla samostatná provincie. V současné době je oblast rozdělena na administrativní oblasti SNNPR, Somálsko a Oromia. Pěstitelské mikroregiony kávy Guji a Yirgacheffe se nacházejí také v Sidamo, ale jsou uváděny na trh pod jejich vlastním jménem. V Etiopii se kávovníky pěstují převážně v sadech, lesích, pololesích a plantážích. Přestože v této zemi není mnoho farem, je do produkce kávy zapojeno asi 15 miliónů lidí (od sběru po vývoz). Divoce rostoucí káva bývá obživou pro farmáře.