Kawa Coffee je pražírna z Francie a za jejím otevřením stojí Alexis Gagnaire.
Všechno to začalo v roce 2016. Alexis Gagnaire vede mladé zaměstnance s důrazem na vytvoření týmu, v němž má každý stejné slovo. Alexis má za sebou spoustu zkušeností v oblasti kávového světa a zúčastnil se dokonce AeroPress Championship 2019, kde si odnesl 3 místo, a v roce 2021 získal druhé místo na mistrovství pražení ve Francii.
Ačkoli je Francie proslulá svou gastronomickou kulturou, v hlavním městě Paříži bylo těžké najít dobrou kávu. Toto překvapení bylo pro Alexise impulsem k založení společnosti Kawa Coffee. Společnost se skládá ze tří hlavních provozů. Jedná se o velkoobchodní prodej pro kavárny a restaurace, maloobchodní prodej v internetovém obchodě i v kavárnách a rozvážkovou službu pro kanceláře.
Jak jste přišli na název společnosti?
Jak možná víte, Kawa je v kávovém průmyslu běžné slovo. My jsme však chtěli najít něco chytlavého a snadno zapamatovatelného a ve Francii v 90. letech lidé říkali kávě kawa.
Jak dlouho podnikáte a jak vznikl nápad?
Všechno začalo v Londýně a pak v Kolumbii. S mým obchodním partnerem jsme tři roky žili v Londýně, kde jsme objevili svět výběrové kávy. Když jsme se vrátili do Francie, překvapilo nás, jak malá je scéna výběrové kávy v zemi, která má být zemí gastronomie, a okamžitě jsme viděli příležitost. Poté jsme se začali snažit lépe poznat produkt od samého počátku dodavatelského řetězce, což nás zavedlo do Kolumbie. Tato cesta pro nás znamenala zrod společnosti Kawa.
Co máte na životě ve vašem městě nejraději?
Paříž je město plné překvapení, a to i pro lidi, kteří zde žijí. Je rozhodně menší než Londýn, ale stále dostatečně rušné a inovativní, takže všechna ta nová místa objevíte pouhou procházkou. Pařížané jsou známí tím, že si neustále stěžují, ale hlavně jsou upřímní, takže když mi někdo pochválí kávu, rozhodně vím, že to myslí vážně, to samé v opačném případě. 😀
Jaká je vaše oblíbená káva nebo odrůda?
Řekl bych Pacamara nebo Maragogype, tyto odrůdy mám rád pro jejich tělo a chuť. Nejúžasnější jsou většinou z Kolumbie.
Jak si nejraději připravujete kávu?
Jelikož jsem se zúčastnil soutěže WAC 2019 v Londýně, tak bych řekl, že Aeropress se stal mou oblíbenou metodou. Myslím, že je to skvělý nástroj pro experimentování s kávou tím, že měníte teplotu spaření, vodu nebo velikost mletí. Umožňuje také získat z kávy to nejlepší pomocí jednoduchého receptu.
Jaký je váš koníček, když zrovna nepražíte?
Hudba! S několika přáteli jsem založil label a máme možnost vést umělce z celého světa (Francie, Brazílie a brzy i Japonsko). Rád vyhledávám hudbu z 80. a 90. let.