Doručení do Vánoc: Doručenína adresu
Stíháme(1-3 pracovní dny)

Manifesto

4.5 / 5

O nás

Adresa: Princes Street 46
PH2 8LJ, Perth
Velká Británie
Web: manifesto.coffee
Sociální:

Manifesto je pražírna z Velké Británie, konkrétněji z malebného Perthu na řece Tay ve středním Skotsku.

Zakladateli této malebné pražírny jsou Alex MacIntyre a Lukasz Lewaszkiewicz. V kávovém průmyslu pracují oba asi 20 let a ve světě kávy se vždy zajímali o stránku pražení. Založení vlastní pražírny bylo tedy logickým krokem. Alex si koupil malou domácí pražičku, aby to zkusil jako koníček, ale to, co jim dalo poslední impuls – a v jistém smyslu příležitost – byla ztráta příjmů kvůli COVIDu.

Od začátku bylo rozhodnuto, že se chtějí vyhnout použití plynu při pražení, což je jednoduché rozhodnutí, ale obtížně proveditelné. Svou kávu proto praží v pražičce Stronghold S7. Tato pražička je schopna replikace a tak dokáže opakovat konkrétní režimy pražení, díky čemuž je zajištěna i konzistence během celého procesu pražení kávy. Cílem této snahy je pak přímý vliv na kvalitu života konkrétních farmářů a s tím spojenou transparentnost při zpracování kávy a jejím prodeji, ale i odkud káva pochází a proč je zrovna v té které hodnotě. To zahrnuje údaje nejen o tom, odkud káva pochází, z jakých zdrojů a od jakého farmáře, ale také jaké byli náklady spojené s jejím získáním.

Na první pohled si určitě všimnete zajímavých obalů na kávu – plechovek. Většina obalů kávy, kde je uvedena 100% recyklovatelnost nebo kompostovatelnost, vám neřekne celý příběh. Tato pražírna se značně zaobírá ekologickým pohledem na distribuci své kávy a pracuje s myšlenkou, že recyklovatelný a kompostovatelný obal je ten, který se správně roztřídí, včetně plastového ventilku a zipu pro uzavření sáčku s kávou. Mnoho pražíren sice volí například 100% kompostovatelné obaly, při kterých ale často nedochází k proškolení spotřebitele, jak takový obal recyklovat. Právě toto vynechání informací přimělo tuto pražírnu udělat něco jiného. Potřebovali něco, co je vyrobeno ze snadno dostupného materiálu, který měl existující a rozsáhlou infrastrukturu pro likvidaci a opětovné použití a hlavně aby byl cenově dostupný. A tak jako jediné řešení přicházely v úvahu právě plechovky! Avšak cesta k plechovkám trvala více než rok.

Etikety jsou navrženy, vytištěny a ručně vyřezány pomocí vysekávacího stroje. Před přechodem na plechovky měli spoustu problémů s přesným odhadem počtu štítků, které museli objednat. Buď objednali příliš mnoho a měli mnoho odpadu, nebo objednali příliš málo. Vlastní tisk a řezání štítků pražírně poskytuje úplnou kontrolu a výrazně snižuje množství odpadu, který produkuje.

Věřte nebo ne, ochutnávání kávy je práce sama o sobě. Může trvat roky, než se vyvinou dostatečně vaše chutě, abyste odhalili nejen chutě v šálku kávy, ale také jednoduše pochopili kvalitu kávy. Při výběru kávy hledají nejen chuťově zajímavé kávy, ale také vady a chyby a posuzují kávu čistě z hlediska, „zda je s ní něco špatně nebo ne“.

„Je pro nás potěšením ochutnávat vzorky kávy z celého světa. Můžeme vyzkoušet neuvěřitelné kávy, z nichž si některé nemůžeme dovolit, ale je to skutečně jedna z nejpříjemnějších částí práce vybrat úžasné kávy, které vám prodáváme a věříme, že si naše kávy užijete! :)“