New Ground Coffee je poměrně mladá pražírna, která vznikla v roce 2017 v anglickém Oxfordu. Založili ji Dickon a Joel, kombinace vášně ke skvělé kávě a sociální spravedlnosti.
Je velmi dobře zdokumentováno, že vězni se po propuštění často vracejí zpět to věznic, pokud nemají žádnou práci. A tady přesně zapadá New Ground. Pražíme výběrovou kávu v Oxfordu a nabízíme školení a pracovní příležitosti pro bývalé vězně napříč Thames Valley. Kupujeme zelenou eticky vypěstovanou kávu a pražíme je tak, aby vynikly jejich nejlepší vlastnosti. Výdělek pak dáváme do školení a vedení bývalých vězňů pro jejich dlouhotrvající a udržitelnou budoucnost.
Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?
Pražírna sídlící v Oxfordu, Velká Británie. Máme nabídku kvalitních výběrových káv. Firma slouží jako základní tábor pro školení a zaměstnávání lidí, kteří vyjdou z vězení a pomáháme jim dostat se zpět do normálního života.
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
New Ground je taková hra se slovy. Ground (země, půda) je široce používané slovo v oblasti kávy a také nabízíme "novou půdu" pro ex-vězně. Logo je variace na téma hor, protože dobrá káva roste ve vyšších nadmořských výškách.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Logistika...je toho spousta co jede dovnitř a ven každý den, v různých podobách.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?
To neuvěřitelné množství času, které stráví člověk nad každým zrnkem kávy - od jeho vypěstování, přes zpracování až po upražení a uvaření.
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?
Bylo to velmi náročné vybudovat pražírnu, dělat chyby, díky kterým jsme se toho dost naučili a to nás posílilo. Ale na druhou stranu bych nic neměnil.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Josh Tarlo z pražírny Kiss the Hippo je tak trochu legenda. Pravděpodobně nejpřátelštější a nejotevřenější člověk v odvětví.
Jaký byl váš největší neúspěch?
Nevím moc věcí, jako neúspěch, je to je situace, z které se člověk ponaučí - jako naše první uvedení "Columbia" namísto "Colombia" :D
Na co jste nejvíce hrdí?
Vidět naše kluky, kteří vyšli z vězení, zvládat a učit se v kávovém byznysu. To je něco skvělého.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Doufejme méně řetězců, které prodávají kávu a zneužívají farmáře. Rád bych žil ve světě, kde každá kavárna podává kávu, která je úplně transparentní, vědět, že každá osoba dostala řádně zaplaceno.
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Naše první pražení na Loringu. Nebyl to perfektní roast ani nejlepší káva, ale byla rozhodně zapamatovatelná.