Cuppingové skóre

Cuppingové skóre je chuťové vysvědčení, které kávě vystavují vyškolení ochutnávači pomocí standardizovaných testů. Zrnka můžou dostat max. 100 bodů a všechna káva se skóre 80+ se může chlubit označením výběrová.

Co to je cuppingové skóre?

Co to je cuppingové skóre?

Cuppingové skóre je oficiální hodnocení, které konkrétní kávě udělili speciálně vyškolení ochutnávači, Q Gradeři. Ti kávu ochutnají standardizovaným postupem a udělí jí hodnocení v 10 kategoriích. Používají k tomu metodologii a formuláře vydávané Asociací výběrové kávy (Specialty Coffee Association). Kávě můžou přidělit nanejvýš 100 bodů (to se zatím nikdy nestalo) a všechna zrnka s výsledkem alespoň 80 bodů získávají hodnost výběrovka. Cuppingové skóre vám tak může napovědět, jak moc zajímavé chutě se v pytlíku ukrývají.

Co to je SCA?

Specialty Coffee Association – Asociace výběrové kávy (SCA) je takovým mezinárodním „Ministerstvem výběrové kávy“, které vydává standardy cuppingového hodnocení, aby se káva mohla hodnotit stejně po celém světě. Její příběh začíná r. 1982 v USA, kdy skupinka profi kávomilů založila fórum, ve kterém řešili vše okolo výběrovky, včetně její standardizace. Roku 2017 se americká asociace spojila se svojí mladší evropskou sestřičkou a vznikla zastřešující SCA. Kromě vydávání standardů SCA taky školí Q Gradery a pořádá prestižní soutěže jako Baristu roku nebo Brewers Cup.

Jak se cuppingové skóre určuje?

Cuppingový index plní výběrovce známkami ostřílení Q Gradeři, kteří kávu hodnotí přímo na plantáži nebo např. v pražírně. Napraženou kávu připraví a nachutnají pomocí jednotného cuppingového postupu a pak ji oznámkují od 0 do 10 (po čtvrt bodech) v deseti různých kategoriích. Těmi jsou: vůně a aroma, chuť, dochuť, acidita, tělo, vyváženost, sladkost, čistota šálku, uniformita a celkové hodnocení. Když mají dochutnáno, sečtou body z oficiálního formuláře a konečné číslo dá distributorům kávy i kávomilům vědět, jak dobře ohodnocená zrnka si kupují.