Geisha

Odrůda kávy

Nejcennější, nejluxusnější, nejslavnější – to je jen několik „nej“, kterými se odrůda Geisha pyšní. Svou pověst královny všech kávových odrůd si drží přes 15 let, i když nalezena byla v Etiopii už v roce 1931. Proč na dlouhá léta upadla v zapomnění?

Africký původ

Jako jedna z mála známých odrůd Arabiky stojí Geisha úplně mimo kultivary Typica a Bourbon, byť s nimi sdílí stejné místo narození. V roce 1931 byla nalezena v lesích jihozápadní Etiopie poblíž stejnojmenného města Geisha britským velvyslancem, který si natrhal několik třešní pro svůj výzkum. Ten následně pokračoval i ve stanicích Kitale v Keni, Kwanda v Ugandě a Lyamungu v Tanzánii.

Středoamerické pokračování

Středoamerické pokračování

Tato odrůda vzbudila veliký zájem pro svou odolnost vůči dvěma druhům kávové rzi, proto byla i následně v roce 1953 převezena do kostarického centra CATIE, stala se oficiálně novou linií pod označením T2722 a začala se distribuovat po celé Panamě. Zajímavostí je, že v roce 1963 si ji na kostarické aukci zakoupil i slavný farmář Don Pachi, objevitel odrůdy Pacas, a dovezl si ji na svou panamskou farmu.
Stejně jako Don Pachi, i zbytek farmářů brzy zjistil, že tato dáma je nejen velmi temperamentní, ale že pokud neroste ve vysoké nadmořské výšce (kterou Panama tolik neoplývá), neplodí dobrou kávu. A tak Geisha pomalu upadala v zapomnění.

Proč se najednou stala tak slavnou?

Historii začala psát v roce 2004 rodina Peterson z farmy Hacienda La Esmeralda regionu Boquete, která se rozhodla na aukci Best of Panama zkusit štěstí s čistým lotem jejich Geishy (občas bývá Geisha nazývána Gesha). Nikdo nečekal, že všem přítomným naprosto vyrazí dech, umístí se na prvním místě a pokoří světový rekord prodejní ceny.

Okamžitě každého okouzlila svou explozivní jasnou šťavnatostí a komplexním aroma, které jako by s každým přivoněním odkrývalo nové a nové vrstvy plné něžných tónů růží, jasmínu a ibišku.