Pacas

Odrůda kávy

El Salvador si nese ve své pokladnici mimo aztéckých klenotů i svůj vlastní kávovník. Jako má Brazílie svou Caturru a Kostarika Villu Sarchi, i v El Salvadoru vznikla přirozeně tzv. single-gene mutace (neboli mutace jednoho genu) odrůdy Bourbon, která stvořila trpasličí kávovník s názvem Pacas.

Vzhled rostlin

Její kompaktní malé keře jsou velmi praktické – nejen, že je lze sázet až dvakrát hustěji a mít tak dvojnásobnou sklizeň, ale také se mnohem jednodušeji otrhávají a ošetřují postřiky.
Stejně jako Bourbon je bohužel velmi citlivá na rozšířená onemocnění včetně kávové rzi, jinak se ale jedná o velmi houževnatou rostlinku, která dokáže růst v mnoha rozmanitých mikroklimatech.
Ač malá, Pacas je velmi produktivní a zároveň dosahuje velmi vysoké kvality, proto je oblíbenou odrůdou jak pro pěstování, tak i pro šlechtění jiných hybridů.

Kdo je rodina Pacas?

Západní El Salvador je rájem pro kávovníky a jiné rostlinstvo pro jeho výživnou vulkanickou půdu, darovanou aktivním stratovulkánem Santa Ana (Aztéky nazývaný Lamatepec, či Llamatepec).

Na jeho úbočích můžeme nalézt hned 7 farem patřících významné salvadorské rodině Pacas. Obřích 230 hektarů s milionem kávovníků rozmanitých odrůd zde obhospodařuje již pátá generace tohoto rodu. I přes velikou rozlohu tak činí stále ještě starostlivým pečlivým přístupem s ohledem na kvalitu produktu a životní prostředí.

Farma rodiny Pacas

Podívejte se na krátké video, jak to vypadá na jedné z jejich farem.