Nádherný začátek kalendáře!
Začal jsem to zase trochu pozdě, ale doháním to
Recept
Ahoj!
Jsem rád, že se opět mohu zúčastnit nejlepšího programu degustace vyzrálé kávy na světě. Určitě byste to mohli prodávat po celém světě, pokud byste chtěli. Stejně jako to udělal James se svými 5 ochutnávkovými sadami. Váš adventní kalendář je však ještě lepší.
Stejně jako dříve vařím všechny kávy adventního kalendáře stejnou metodou. Pomohlo by mi to lépe se orientovat v původu a odrůdách kávy, a tak se z tohoto dobrodružství dozvědět více.
Můj recept je založen na V60 te Jamese Hoffmannachnique, ale trochu jsem to upravil a upravil podle svých čísel. Také používám sládek Tricolate, který pomáhá dosáhnout lepší konzistence než V60.
Můj recept:
20-21g kávových zrn (cokoli je v sáčku adventního kalendáře)
330 g vody
Mlýnek na kávu 1Zpresso K-Plus na 42 kliknutí - o něco jemnější než vaše obvyklé mletí V60.
Nejprve nalijte 100 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče téměř všechna voda, je to asi 45 sekund.
Poté nalijte 110 g vody, protřepejte pr...Víceoti směru hodinových ručiček a počkejter 45 sec.
Zatřetí nalijte 120 g vody, krouživým pohybem po směru hodinových ručiček počkejte, až proteče všechna voda.
Před ochutnávkou nezapomeňte kávu promíchat lžičkou!
Snažím se každou kávu slepě ohodnotit, popsat noty a odhadnout její původ, typ zpracování a nadmořskou výšku.
Tentokrát se pokusím uhodnout odrůdu a také farmu, i když si myslím, že je to stále daleko za mou úrovní, pokud je to vůbec možné.
Odkazy na kávy neotevírám, dokud je neochutnám a nepopíšu.
Můj systém hodnocení včes:
SI - velikost bobů v mm
SH - tvar fazolí
CO - barva bobů, první číslo znamená tmavost, 'c' znamená 'barevné', 'w' znamená 'praná' vlákna
AB - aroma fazolí
AG - aroma mletých fazolí
AR - AROMA piva
AC - ACIDITY
SW - SLADKOST
BO - BODY
TA - CHUŤ
AT - DOPOUŠTĚNÍ/DOKONČENÍ
AS - ASTRINGENCY
První číslo znamená intenzitu charakteristiky, druhé číslo vyjadřuje, jak moc se mi to líbilo.
Po otevření odkazu přidávám také (-) a (+) do attribPokud se shodují nebo neshodují s oficiálním popisem.
Tentokrát měřím i DiFluid, který jsem šťastně vyhrál v minulém roce v loterii Kofio Advent Calendar.
Teď je to věda!
OK, takže výsledek pro kávu 1 je:
SI 7-11 mm
SH různé, mnoho brouků
CO 2 c
AB 5 5
AG 3 4+
AR 3 4
AC 3 4+
SW 3 4
BO 2 4+
TA 35
AT 4+5
AS 3+ 5
DiFluid
1,74 % TDS
23,33 % EXT
1:15,71 CBR
Způsob = přírodní/med(+)
Noty = kdoule(+/-), pomelo(+), kumquat(+), bergamot(+)
Původ = Nikaragua (+/-)
Farma = LOS CIELITOS
Vyška = 1600m(+/-)
Odruda = Red Catuai (+/-)
Tentokrát jsem udělal asi 36 kliků na mlýnku místo 42, ale nezkazilo to louh, pořád to bylo opravdu dobré. DiFluid to označil jako „velmi silné a hořké“, ale nebylo to hořké, jen pravděpodobně skutečně silné pro běžnou chuť.
Skoro jsem to pochopil, Nikaragua je hned vedle Kostariky! Když jsem předtím řekl 'jasmín', řekl jsi 'bergamot', ale tentokrát vidím, že jsme se obrátili, haha. Velmi pěkný začátek kalendářear.