Pro milovníky jedné z nestarších a tradičně tureckých metod přípravy kávy tu máme ručně tepanou džezvu z pokovovaného stříbra na 1,5 šálku kávy.
Kdo by si rád s kávou opravdu vyhrál a držel se zároveň tradičních zvyků, toho by mohla pohltit džezva. V naších krajích se džezvě říká Turecká káva (ale pozor na záměnu s turkem :)), džezva (ibrik, cezve) přitom ale pochází z Jemenu, zemi, ve které se poprvé zkultivoval kávovník a káva do podoby jak známe dnes. Z Jemenu do Turecka se dostal za dob Osmanské říše a od té doby se zakořenil do turecké kultury.
Džezva se pojí s několika kulturními zvyklostmi. Například matka, hostitelka, návštěvu domu hostí kávou z džezvy. Kávu namletou skoro na prach vaří v džezvě ve speciální nádobě s horkým pískem. Správně se voda nechá vzkypět a stáhne se z písku, poté se ale vrátí a nechá se vypěnit ještě jednou či dvakrát pro zesílení chuti. Dále se ještě do vody přidává cukr, nebo třeba kardamon. Správná hospodyně umí džezvu stáhnout z písku těsně předtím než přeteče, čím později tím lépe, ovšem pokud by se opozdila a voda by přetekla, urazila a znesvětila by návštěvu.
Jiná tradice se pojí s námluvami. Rodiče ženicha musí přijít do domu mladé nevěsty a požádat o její ruku. Nevěsta musí všem připravit tureckou kávu. Je ale zvykem, že ženichovi namísto cukru do kávy nasype sůl. Pokud ženich vypije kávu s úsměvem a nedá na sobě nic znát, považuje se za trpělivého a vyrovnaného, tedy dobrého ženicha.
A komu by nestačily zvyklosti ohledně přípravy kávy, turecká káva se dá využít i k tzv. tasseologii, neboli věštění budoucnosti z kávové sedliny, či čajových lístků.
Materiál: měď
Objem: 650 ml
Rozměry: průměr dna cca 9 cm, výška cca 10 cm
Návod k přípravě:
Doba přípravy by neměla přesáhnout více než 3 minuty.
Doporučujeme použít 6 gramů kávy na 50 ml vody.
- Základem je čerstvá výběrová káva namletá na velmi jemnou velikost, skoro pudr.
- Vaši novou měděnou džezvu položte na zdroj tepla a naplňte s 2/3 studenou vodou.
- Vodu oslaďte cukrem (nebo kardamomem) a nasypte svou čerstvě namletou kávu.
- Jakmile začne káva pěnit, odstavte ji a jemně sklepněte. To opakujte ještě 2 krát.Kávu servírujte ihned po posledním sklepnutí.