Začněte svou cestu na africkém kontinentu, kde prozkoumáte fyziologii kávovníku a význam jeho životního prostředí. Sledování původu kávy arabica zpět k divokým stromům etiopské vysočiny.
Kniha vás provede hlavními faktory, které ovlivňují charakter kávy a úspěšnost úrody. Mezi hlavní takové faktory patří genotyp rostliny a oblast, ve které kávovník roste. Oblasti kávy neboli teritoria jsou ovlivňovány dalšími environmentálními faktory jako je klima a nadmořská výška , kterým se autor věnuje a popisuje jakým způsobem ovlivňují výslednou kávu. Mezi těmito faktory existují faktory, které lze ovlivnit jako je výživa půdy, velikost farmy. Ohledně finanční náročnosti kávové farmy se autor rozhodl zahrnout rozhovory s řadou agronomů,zelených nákupčích a i vědců,ktrerý se zabývají environmentálními faktory působící na růst kávovníku. Celá podstata knihy má přiblížit čtenářovi přehled faktorů ovlivňující pěstování kávy a také jak ovlivnit pěstování, aby výsledkem byl dokonalý šálek kávy.