The Physics of Filter Coffee od astrofyzika Jonathana Gagného je možná nejvýznamnější kniha, která kdy byla napsána o vědě při přípravě překapávané kávy. V knize Jonathan pojednává o fyzice perkolace, extrakci a mletí, stejně jako o chemii vody. Čtenáře s sebou bere na výpravu králičí norou pro objevování říše Divů, jako je design nalévacích konvic, optimalizace samotného zalévání kávy, vliv jemných částic na perkolaci, fyzika papírových filtrů a geometrie různých překapávačů. Představuje také několik originálních nápadů pro přípravu kávy a vše dokládá spoustou faktů a dat.
Nejúžasnější věcí na Fyzice filtrované kávy není působivá hloubka vědy, ale praktické lekce, které Jonathan z vědy čerpá. Na rozdíl, řekněme, Illy’s Espresso: the Science of Quality, působivého pojednání o vědě o espressu, The Physics of Filter Coffee nabízí množství praktických doporučení odvozených z vědy, dat a experimentů. Každý barista, který si přečte tuto knihu, bude mít okamžitě nové nástroje a vědomosti pro přípravu lepší kávy.
- Počet stran: 251
- ISBN: 0578246082
- Jazyk: angličtina