Tak jako si pečlivě vybíráme kávová zrníčka, stejnou péči bychom měli věnovat i kvalitě vody, ze které kávu připravujeme. Ta má totiž na průběh extrakce i výslednou chuť velmi veliký vliv. U vody je třeba sledovat tvrdost a také množství minerálů. V kavárnách je již standardem mít na vodovod napojenou reverzní osmózu, která specificky vodu filtruje, tu si ale málokdo pořídí domů.
Pokud váháte s pořízením filtrační konvice, možná vás zaujme tento instantní prášek Third Wave Water, který dokáže vytvořit celý galon vody s naprosto ideálními parametry pro přípravu kávy (dle parametrů Světové kávové asociace). Stačí jej nasypat do destilované (pozor, nikoliv technické destilované vody) či demineralizované vody, popř. vody z reverzní osmózy anebo aqua purificata, zamíchat a voda je hotová!
Voda bude splňovat tyto parametry:
- Celkové množství rozpuštěných látek: 72-250 ppm
- Tvrdost: 17-85 mg/l
- Zásaditost: 40 mg/l
- pH: 7,0
- Sodík: 10 mg/l
Lze využít tuto vodu:
- Destilovaná voda vhodná k užívání (ne technická)
- Demineralizovaná voda
- Voda z reverzní osmózy
- Aqua purificata