Redemption Roasters je britská pražírna, která se nachází (název trochu napovídá) za vězeňskými zdmi.
Všichni víme, že až 50 % vězňů, kteří jsou propuštěni, nemají žádné zkušenosti, dovednosti a ani práci. Víme, že ve výběrové kávě jsou potřeba lidé s výjimečnými dovednostmi. Vstupte do Redemption Roasters, světově první kávové firmě za mřížemi. Byli jsme kontaktováni ministerstvem spravedlnosti, jestli bychom uměli pomoci. Naše pražírna se nachází za zdmi HM Prison The Mount a naše síť začínajících baristů pracuje v soudních institucích po celé zemi.
Co vlastně děláte?
V naší pražírně, která se nachází ve věznici The Mount, učíme mladé trestance přípravu kávy, produkci kávy a také pražící dovednosti. Dále také pražíme skvělou kávu pro našich 5 londýnských kaváren a síť více než 100 velkoodběratelů. Dále také vedeme baristické akademie v dalších 9 věznicích, jako třeba Wormwood Scrubs, Spring Hill nebo Bullingdon.
Proč tohle všechno děláte?
Ve Velké Británii je velmi vysoká míra znovu spáchání trestného činu, a celkově jedna z nejvyšších v západním světě. Skoro polovina vězňů z Anglie a Walesu spáchá trestný čin do jednoho roku od opuštění věznice. To stojí státní kasu zhruba 4,5 miliardy Liber ročně. Pouze 36 % trestanců je schopna si najít práci do dvou let. Když si trestanec najde práci je o 50 % menší šance, že se vrátí zpátky. A vždy se najde práce pro dobrého baristu nebo pražiče. Proto tohle všechno děláme. Chceme ukázat kávové komunitě a světu, pozitivní komerční prostředí, které se dá vytvořit za mřížemi. A také, že skvělá výběrová káva může pocházet z místa, které byste nečekali.
Kdo tedy vlastně praží kávu?
Náš pražící tým, který vede náš hlavní pražič Ross. Osobně dohlíží na každou várku a stará se o naši nabídku káv. Učni jsou ponořeni do všech elementů pražícího procesu a jejich zapojení, s narůstajícími zkušenostmi, přibývá.
Nejedná se jen o levnou pracovní sílu?
Ne. Vést baristicko-pražírenskou akademii je mnohem nákladnější než řídit normální pražírnu. Zvláště pro malé firmy, jako jsme my. A také obecné zařizování čehokoliv ve věznici sebere mnoho více času než v běžném komerčním světě. Náš úspěch je díky zákazníkům a klientům, kteří si kupují naši kávu kvůli příběhu a duchu ne kvůli ceně.
Není to jen marketing? Je vaše úsilí vůbec vidět?
Rozhodně ne, a ano. Pracovní příležitosti, obecně řečeno, nejsou dobré tak, jak by mohly. Mezi práce, které vykonávají vězni, v UK jsou: třídění odpadu, poštovně zaměřené manuální práce a vyřizování hovorů. Existuje několik vzácných kladných pracovních iniciativ, třeba ve stavebnictví, ale je třeba dělat mnohem víc. Běžná, nudná práce nenaučí určité dovednosti a také nadšení pro práci. Redemption Roasters je vysoce efektivní v obou těchto věcech. Učíme reálné dovednosti, kterou můžou ihned použít, až budou propuštěni. Zájem o to být součástí týmu v pražírně je velký a vězni často říkají: „Probudím se a těším se až budu pracovat. Nikdy jsem předtím neměl práci, něco takového jsem předtím necítil. Když jsem tady, úplně zapomenu, že jsem ve vězení. Ve vězení jsem se nenaučil nic. NIC. Ale tady, po dvou týdnech jsem se naučil víc než od těch .... (pracovní instituce) a nebo na stavbách. Tohle je opravdové. Ceníme si toho, věř mi.“
Jsou vězni za práci placeni? Kolik dostávají?
Všichni vězni jsou placeni za práci, kterou vykonávají během svého trestu. Výše platu je kontrolována soudním systémem a také každým jednotlivým vězením. My jako firma nemáme žádný vliv na výši jednotlivých platů našich učňů, ani nemáme povolení jim platit na přímo. Platíme poplatky věznici, za práci nad rámec, kterou musí provádět, abychom zde mohli fungovat a část z toho jde na platy našich učňů. A také pokud naši učni jsou podmínečně (dočasně) propuštěni (Release on Temporary Licence), platíme jim jejich náklady s tím spojení, to je něco k čemu nejsme nuceni.
Pijí lidé ve vězení vaši kávu?
Ano. Ochutnávání a vděčnost (za pití kávy) je hlavní část tréningu našich učňů. Také máme malou kavárnu pro vězeňskou komunitu.
Jaké jsou vaše dlouhodobé cíle?
Během následujících let doufáme v toto:
- zvýšení množství kávy, kterou pražíme, abychom mohli označit tento projekt za rostoucí.
- nabrat a zaučit co nejvíce trestanců, co jen bude možné
- najít práci pro naše učně po jejich propuštění a vidět je dál žít život, kde nebudou porušovat zákon
- vidět jednoho z našich učňů účastnit se baristické soutěže
- a eventuálně otevřít řetězec kaváren, kde bude většina personálu ex-trestanci
Jaký je příběh za vaším jménem a logem?
Dvě "R", která přišly z našeho názvu a zároveň spolu tvoří klíčovou dírku - ta reprezentuje odemčení mříží a také odemčení skrytého potenciálu. Zároveň má logo i tvar pražičky.
Co je nejtěžší na tom být pražírna?
Existuje spousta překážek, ale myslím, že to nejtěžší pro nás je taky naše "prodejní značka" - pražírna uvnitř vězení. Jsou chvíle, kdy hlavní problém je logistika. Ale odměnou je pracovat s vězni a vidět tu radost, kterou jim přináší práce. Viděli jsme již mnoho úspěšných, kteří prošli našim školením a uchytili se dál v kávovém průmyslu nebo jen získali sebevědomí, které před tím neměli.
Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?
Je spousta věci, kterou zákazníci nechápou - já si osobně myslím to, že nevidí rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou. Je zde velká mezera ve obecné znalosti většiny lidí, kteří pijí kávu. Lidé, kteří jsou vášnivými pijáky kávy ze zvyku, mají problém rozpoznat rozdíl dobré a průměrné kávy, pokud nemají žádné tušení o výběrové kávě. Úkol pro výběrové pražírny je umět jednoduše a dobře prodat informaci o kávě, které můžou jinak znít velmi komplikovaně,
Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?
Najímat rychleji zaměstnance. Strávili jsme až příliš mnoho času tím, že jsme všechno dělali sami.
Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?
Než osobu, bych řekl spíš místo, jestli je to v pohodě? Moje oblíbené místo je kavárna Friends of Ours in Hoxton. Je to nedaleko mého domu. Neuvěřitelná káva a jídlo zasluhující Michelinskou hvězdu a to vše za pár korun. Více lidí by o nich mělo vědět.
Jaký byl váš největší neúspěch?
Zkusili jsme založit prodejnu výběrové kávy na jihu Německa. Byla to chyba, v tu dobu na to ještě nebyl připravený trh. Myslím, že existuje něco jako vstoupit na trh až moc brzo. A také je vždy škoda, když nový člen týmu (ať už ex-vězeň nebo ne) nás opustí a celkově to neklapne. Stalo se to jen párkrát, ale vždy přemýšlím, co by se dalo udělat jinak, aby dostali správnou příležitost se ukázat.
Na co jste nejvíce hrdí?
Do teď jsme zaměstnali nebo dosadili přes 40 ex-vězňů, kteří dokončili náš tréning. Také stojí za zmínku jeden z našich učňů z Aylesbury, který nyní pracuje jako hlavní pražič, úspěšně dokončil naši HMP Spring Hill akademii a byl povýšen na supervisora u nás v Redemption. Budeme v tom pokračovat. Předpokládám, že úspěšně zvládneme tuto corona situaci, to bude náš největší úspěch. Máme 50 zaměstnanců a chránit 50 míst je důležité.
Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?
Těžko říct s tím, co se teď děje (Covid-19). Hlavní otázka je, jak bude vypadat trh po coroně. Určitě to bude mít nějaké oběti, ale zároveň vidím i pozitiva. A to, že lidí si teď vaří kávu častěji doma, a tím se zvyšuje poptávka po výběrových pražírnách, protože lidé chtějí zkoušet různé kávy.
Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?
Můj nejlepší hrnek kávy nebyl patrně nejlepší, jaký jsem kdy ochutnal, ale měl svoje kouzlo. Když jsme byli několik let na zpět v Kolumbii, měl jsem to štěstí navštívit farmu, od které jsme v minulosti nakupovali. Koupili jsme pytel jejich kávy, že jim ji uděláme. Ale nakonec dělali kávu oni nám - což bylo káva té nejmenší kvality, kterou nemůžou prodat, ale to bylo v tu chvíli jedno, šlo jen o tu radost sdílet kávu a zážitek s lidmi kolem sebe.