O této žluté české pražírně výběrové kávy jste určitě již slyšeli. A pokud ne, určitě jste ji minimálně museli vidět, protože s Respekt Coffee se můžete potkat v Praze na mnoha místech.
Historie pražírny Respekt Coffee se začala psát v roce 2010, kdy Zdeněk Smrčka a Adam Dvořák, dva nadšení baristé, založili Kávový klub. Po několika úspěšných letech společné práce se oba rozhodli vydat vlastními směry. A tak během Covidu vzniklo RESPEKT COFFEE pod vedením Zdeňka Smrčky, matadora ve výběrové kávě a několikanásobného vítěze baristických soutěží. Kromě pražírny Respekt Coffee provozuje také dvě kavárny – Kafe Kolej a Respekt Radlická a s jejich baristy je také možné se potkat na trzích v Dejvicích. Díky spolupráci s designovým studiem Artbureau pod vedením talentovaného Jakuba Wdowky, získala značka unikátní a srozumitelný vizuální styl, který zdůrazňuje respekt a identitu značky. To, co Respekt říká, myslí taky vážně!
Máme kamarády i farmáře po celém světě. Společně se snažíme o to, aby práce na kávových plantážích byla fér a aby káva rostla v souladu s přírodou. Podporujeme proto farmy s biodiverzitou, ekologické a sociálně-společenské projekty (práce pro ženy v zemích, kde to není pravidlem, školy pro děti atp) a lidi, které známe. Skvělým příkladem takové spolupráce je třeba naše Peru od Sergia Julcarima - jde o direct trade, který pokračuje již třetím rokem. Sergio je skvělý malý farmář z Peru, z krásné oblasti Junin, kde se nám líbilo snad úplně vše a už třetím rokem od něj kupujeme jeho celou sklizeň a podporujeme ho.
Co pražíme a jak to děláme?
Upřímně a od srdce - pražíme kávu! To je celé. Nebudeme si tu hrát na to, že máme nějaké know-how, který nikdo jiný nemá, protože ve výběrovce je nás tolik, že to není ani možné. Pražíme jak nejlépe umíme a to, co podle nás dává smysl jak chutí, tak hodnotou, kterou chceme zákazníkovi předat spolu s produktem. Káva rozhodně není jen tvoje ranní espresso, ale je to krásný příběh napříč časem, kontinentem a kulturou a to je podle nás to, co je v dnešní době potřeba připomínat a vyprávět. A to, že k tomu máme ještě navíc skvělá zrna z direct tradu nebo od dodavatele, který souzní s naší představou respektu? To je prostě skvělý bonus a jsme za něj vděční a proto se snažíme každou kávu napražit jak nejlíp to umíme a vzdát tak hold celému koloběhu.
Respekt k životnímu prostředí: Podpora udržitelných zemědělských praxí, které minimalizují dopad na životní prostředí. To zahrnuje ochranu biodiverzity, snižování používání chemických hnojiv a pesticidů, a podporu organického pěstování kávy.
Respekt k zákazníkům: Poskytování vysoce kvalitní, čerstvé a autenticky zpracované kávy. To také znamená transparentnost v dodavatelském řetězci, takže zákazníci vědí, odkud jejich káva pochází a jak byla pěstována a zpracována - tzv. check&trace.
Respekt ke kulturnímu dědictví: Uznání a zachování tradičních metod pěstování a zpracování kávy, které jsou specifické pro různé regiony a kultury. To zahrnuje podporu projektů, které pomáhají uchovávat tyto tradice živé a vzdělávat spotřebitele o unikátnosti každého druhu kávy.
Respekt k pracovním podmínkám: Zajištění, že všechny osoby zapojené do výroby a distribuce kávy pracují v bezpečných a zdravých podmínkách. To znamená podporu iniciativ, které zlepšují pracovní podmínky, nabízejí odpovídající mzdy, podporují profesní rozvoj zaměstnanců a pomáhají dosáhnout rovnoprávnosti jak v platové sféře, tak v sociální.
Respekt ve výběrové kávě tedy není jen o kvalitě produktu, ale také o etice a udržitelnosti ve všech aspektech její produkce a distribuce. Tímto se snažíme budovat silné vztahy s výrobci, spotřebiteli a komunitami, a zároveň přispívat k lepšímu a udržitelnějšímu světu.
Pravda je taková, že skvělá výběrová káva už je skoro na každém rohu a spoustu úžasných lidí a našich přátel se jí věnuje. Jsme jiní ale tím, jak na kávu koukáme. Není to totiž jen komodita na prodej. Vidíme za ní lidi - farmáře a výrobce, kteří do ní dávají vše, co mají a je to pro ně jediná možnost jak živit své rodiny. Fascinuje nás, jak kávové třešně pomáhají ekonomice, mění společnost, ovlivňují kulturu, umění a dennodenní životy lidí po celém světě už po staletí. Práce s kávou je neustálým pátráním po té nejlepší chuti a zdrojem radosti, stresu a hořkosti, protože ne vždy nám jde všechno jak si přejeme.
Naše myšlenka je jednoduchá - udělat skvělé espresso a sdílet náš respekt pro kávu a lidí kolem. Protože respekt je základ všeho!