Terres de Café vznikli v roce 2009 v srdci Pařížské kávové scény. Zakladatel pražírny Christophe Servell si tehdy řekl, že je na čase, aby Francouzi ukázali světu, že jako gastronomická velmoc mají co říct i o kávě. Brzy se tak proslavili po celé zemi, až v roce 2015 získali ocenění Francouzské pražírny roku a nyní máte možnost ochutnat jejich umění i v šálku u vás doma. Za roky v oboru si tito pařížští průkopníci vybudovali rozsáhlou síť spolupráce s prestižními farmami a zpracovatelskými stanicemi po celém světě. Vždy pracují s respektem k místním komunitám, podporují bio zemědělství a postupy snižující dopad na životní prostředí. Mimo pražení provozuje Terres 8 kaváren, které můžete navštívit na svých toulkách po Paříži a další 2 kavárny v Jižní Korei.

První pražírna výběrovky ve Francii
V Terres de Café (ve volném překladu „kávové země“) chtěli vždy ukázat svým zákazníkům, že káva není pouze kyselá nebo hořká. Tento malý horký nápoj v sobě skrývá zhruba 700 aromatických molekul, které mohou vytvářet paletu podobnou ananasu, skořici či mandlí, a tak zaručeně existuje ta perfektní káva pro každého kávomila na světě. S pomocí francouzského podnikatele Jérémie Trigana, který do pražírny investoval, získali v Terres potřebné vybavení a zrnka k nakopnutí pražení výběrovky, tehdy ještě ve Francii relativní rarity. V roce 2017 tak byli Terres de Café uznáni jako první pražírna výběrové kávy ve Francii!

Co pro Terres znamená výběrovka?
Jak říká Christophe: „K přípravě kvalitní kávy je zapotřebí dobrá káva, dobré vybavení, dobré a vhodné mletí, správná hmotnost kávy na šálek a správné množství vody při správné teplotě.“ Toto nepřeberné množství proměnných shrnují v Terres hlavně pod následující tři kategorie:
1. Pěstování
Terres de Café razí filozofii přímého nákupu a úzké dlouholeté spolupráce se zemědělci. Nedílnou součástí dnešního pěstování výběrové kávy by také měl být ohled na etickou produkci a ochranu životního prostředí, na čemž se pražírna podílí ve spolupráci se zemědělci.
2. Pražení
Pražení kávy představuje zásadní proměnu kávových třešní při které pražič odhaluje aroma obsažené v zrnech. Terres bedlivě sleduje pražení pražičkou napojenou na sofistikovaný software, který umožňuje co nejpřesněji nastavit pražící profil každé várky kávičky. Po vyzkoušení několika profilů vždy vyberou ten nejlepší, který následně replikují.
3. Příprava
Terres de Café spolupracuje s kávovou školou s cílem naučit baristy i amatéry umění přípravy dobré kávy. Každý barista pracující v kavárnách Terres absolvuje komplexní kurz probírající celý svět výběrové kávy od rostliny po váš šálek.
